Perfora

Späť na zoznam článkov

Bory Mall – Kreatív megoldások egy figyelemre méltó épülethez

Minden építész fő célja, hogy valami kivételes, figyelmet felkeltő épület tervezése fűződjön nevéhez. Ezt sikerült elérnie Massimilian Fuksas olasz építészmérnöknek, aki egész más szemszögből látja a világot.

Mikor megtalálták a megfelelő területet két igen forgalmas pozsonyi kerület között, minden tökéletesnek bizonyult egy modern bevásárló és szórakoztató központ felépítésére. 

Az építészmérnök a kezdetektől fogva tudta, hogy olyan épületet akar felépíteni, amilyet Szlovákiában máshol nem lát az ember. Egy épületet amitől eláll az ember lélegzete és azonnal beleszeret a látványba. 

Világos volt a számára, hogy az épületnek figyelem felkeltő megjelenéssel kell rendelkeznie. Ez a háromemeletes épület 54 000 m2-es területet vett igénybe a megvalósításához. A vizuális hatás volt a legnagyobb prioritás. A burkolatot a fém és az üveg elemek kombinációja jellemzi. 

A központ egyedülálló jellemzője a kivételes építészeti elemek, valamint a belső és külső zöldterület. Az egész építészeti folymatot nyomonkövette a Szlovák média, egyértelmű volt, hogy a legkisebb részletnek is tökéletesnek kell lennie.

A tervezők hozzánk fordultak a tetőtéri klímaberendezések és a beltéri vezetékrendszer takarásának céljából. Mivel az egész belső tér minimalista szellemben van kialakítva, az anyagválasztásnál egyértelmű volt számunkra a harmónia megőrzése. Az MR 115x52x24x1.5 mm –es rombusz nyílású, alumínium expandált lemezt javasoltuk.A színválasztásnál is megpróbáltuk megőrizni ezt a tiszta vonalat és egyszerűséget. 



A tetőtéri gépek elrejtésére szolgáló kereteknél szintén aluminium expandált lemezt alkalmaztunk. A A MR 115x50x20x1.5 mm-es lemez segítségével sikerült olyan szintű eleganciát elérnünk, ami meghaladta még a tervezők elképzeléseit is


Megállapításunk szerint, a közös munkával sikerült egy modern, családi típusú bevásárló- és szórakoztató központot létrehozni.

A jövőben a Bory Mall lesz az újonnan létrehozott városrész központja. Hálásak vagyunk, hogy részesei lehettünk egy ilyen eredeti projekt megvalósításában.